Католиците ще могат да се поклонят във Ватикана пред почетния папа

...
Католиците ще могат да се поклонят във Ватикана пред почетния папа
Коментари Харесай

Започва поклонението пред почетния папа Бенедикт във Ватикана

Католиците ще могат да се поклонят във Ватикана пред почетния папа Бенедикт XVI, чието тяло ще бъде положено за поклонение в базиликата " Свети Петър " в продължение на три дни преди погребението му.
Прочетете още
Германският богослов, който умря в събота на 95-годишна възраст, ръководеше Католическата черква в продължение на осем години, преди да стане първият папа от шест века насам, който се отдръпна от престола през 2013 година

Неговият правоприемник папа Франциск ще води погребалната гала в четвъртък на големия площад " Свети Петър ", преди тленните му остатъци да бъдат положени в папската гробница под базиликата " Свети Петър ".

Бенедикт умря в манастира Mater Ecclesiae в градините на Ватикана, който беше негов дом през последното десетилетие. Ватиканът разгласява фотоси на натрупа му, облечен в червени папски траурни одежди и със златна митра на главата, върху катафалка в манастирския параклис.

Шоковата оставка на Бенедикт сътвори необикновената обстановка във Ватикана да има двама " мъже в бяло " - той и Франциск. Смъртта на папа нормално води до привикване на конклав от кардинали, които да изберат правоприемник, само че този път Франциск остава на поста и ще управлява траурната гала.

Погребението на Бенедикт ще бъде " тържествено, само че просто ", оповестиха от Ватикана. Светият трон към момента не е обявил детайлности за листата на гостите, като се изключи че в него ще бъдат включени делегации от Италия и родината на Бенедикт - Германия.

На последното папско заравяне на Йоан Павел II през 2005 година участваха милион вярващи и държавни глави от целия свят, макар че Бенедикт беше по-размирна и спорна фигура. Блестящ богослов, той отчужди доста католици с твърдата си отбрана на обичайните полезности и като папа се бореше да наложи престижа си в църквата, която трябваше да оправи с редица рецесии, в това число поради половите похищения на духовници.

Неговият правоприемник е напълно друга фигура - аржентински йезуит, който се усеща най-добре измежду паството си и се пробва да построи една по-състрадателна черква. Папа Франциск отдаде респект на Бенедикт на три новогодишни събития във Ватикана през уикенда, " благодарейки на Бога за дара на този правилен чиновник на Евангелието и на Църквата ".

86-годишният Франциск загатна, че може да последва образеца на Бенедикт и да се отдръпна, в случай че не е в положение да извършва отговорностите си. През юли, страдайки от проблеми с коляното, които го принудиха да разчита на инвалидна количка, той призна, че би трябвало да забави темпото или да намерения за отдръпване.

Миналия месец Франциск разкри, че при встъпването си в служба е подписал авансово направено писмо за подаване на оставка, в случай че неприятното здраве му попречи да извършва отговорностите си.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР